Näin tylsällä säällä kun ei paljon viitsi ulkona olla niin tulipa taas tehtyä sämpyläkokeilu. Haikailen joskus vuosikausia sitten ruisjauhopussin kyljessä olleen ruispatonkiohjeen (jota en älynnyt ottaa muistiin) perään; vielä kertaakaan en ole samanlaista taikinaa onnistunut tekemään vaikka mitä olen kokeillut. Tällä kertaa tuloksena oli rapsakkaan rukiiset sämpylät.

Ruissämpylät


  • 5dl vettä
  • 3dl ruisrouhetta
  • 3dl ruisjauhoja
  • 6-7dl vehnäjauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1/2dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus ruokosokeria
Sekoita ruisjauhoihin kuivahiiva, suola ja sokeri. Kaada päälle kuuma vesi ja sekoita hyvin vaikkapa puukauhalla. Anna taikinan alun muhia 45-60min ja sekoita joukkoon vähitellen ruisrouhe sekä vehnäjauhot. Sekoita oikein kunnolla alkuvaiheessa, ja lopussa vaivaa reilusti käsin taikinaa. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota liinan alla noin vartti. Leivo taikinasta 16 palloa ja anna kohota toinen vartti liinan alla. Paista 225 asteessa 12-15min. Taikina on todella tarttuvaista joten pallojen pyörittelyvaiheessa kannattaa pitää jauhoja vieressä ja jauhottaa käsiä tarpeen mukaan.

1859981.jpg

Kuvan sämpylöitä tehdessä unohdin alkuvaiheessa sokerin :O Ja lisäsin sen vasta tuon muhimisvaiheen jälkeen mutta hyvin onnistuivat silti. Pitänee kokeilla täysin sokeritontakin versiota joskus.

1889766.jpg

Tämä kuva on hieman sumea, mutta siinä on ylläolevaa sämpyläreseptiä hyväksi käyttäen tehty supersämpylä :P eli täytteenä on mikrossa kypsennettyä kananmuna-kinkkusuikale-seosta ja tomaatin siivu. Sipaisu margariinia vielä sämpylän puoliskoille ja nam :)