Kaupassa huomasin puoleen hintaan olevan lihaköntsän, ja ostin sen kokeeksi, aiemmin olen laitellut ruokia valmiiksi paloitelluista lihoista. Pikaisen googlettamisen jälkeen oli selvää että juuri minun tarpeisiini sopivaa reseptiä ei löytyisi, joten päätin soveltaa muutamia valmiita ohjeita. Valmistusprosessi on aika lailla samankaltainen Burgundinpadan kanssa, tosin ohjeessa jonka minä näin oli haudutusaikaa vain tunti, mutta itse suosittelisin reilusti enemmän.

Oluinen lihapata ja mehevä muussi

Pata:
  • n.600g naudanlihaa (esim. keittolihaa)
  • 1plo olutta (esim. Sandels)
  • 2-3 sipulia
  • 140g suomalaista pekonia
  • 3rkl vehnäjauhoja
  • 1 pikkupurkki tomaattisosetta (70g)
  • 3dl vettä
  • 1tl suolaa
  • 1rkl balsamico-viinietikkaa
Muussi:
  • 2 perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 0,5tl suolaa
  • 0,5tl valkosipulijauhetta
  • 0,5tl jauhettua valkopippuria
Poista lihapalasta mahdolliset kalvot yms. ja leikkaa parin-kolmen sentin palasiksi, palat saavat olla ihan epämääräisen mallisia. Ruskista palat pannulla ja siirrä kattilaan. Kaada päälle vesi ja sekoita joukkoon jauhot, tomaattisose sekä suola ja viinietikka. Anna hautua kannen alla puolisen tuntia. Leikkaa pekonit saksilla kapeiksi suikaleiksi ja silppua sipuli pieniksi kuutioiksi. Paista pekoni pannulla, lisää loppuvaiheessa sipuli ja kun molemmat ovat kypsiä siirrä satsi kattilaan. Kaada olut varovasti sekaan ja hämmennä kaikki kunnolla sekaisin. Anna hautua kannen alla pienellä lämmöllä tunti tai pari kunnes liha on mureaa.

Kuori perunat ja lohko neljään osaan. Siivuta porkkanat ja laita kattilaan perunapalojen kanssa. Kaada päälle vettä niin että palaset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kannen alla poristen kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta peruna-porkkanaseos sauvasekoittimella. Lisää joukkoon pavut joista tomaattikastike on huuhdeltu pois ja soseuta nekin. Mausta suolalla, valkosipulijauheella ja valkopippurilla.

1931438.jpg