Illemmalla sitten päätinkin kokeilla pitkästä aikaa miten karjalanpiirakat onnistuisivat itsetehtynä; olen valmistanut niitä vain kerran aikaisemmin ja siitä oli jo aikaa. Käytin apuna sekä Yhteishyvän ruokamaailmasta löytyvää reseptiä, että ihanan mahtavassa leivontakirjassani (Parhaat kotileivonnaiset) olevaa reseptiä. Lopputulos on melko onnistunut, suolaa laitoin hieman liian varovaisesti ja seuraavalla kerralla aion noudattaa ohjetta tarkemmin tässä kohtaa. Toisessa ohjeessa oli puolet jauhoista vehnäjauhoja, sellaisia tein silloin ensimmäisellä kerralla ja hyviä nekin olivat.

Karjalanpiirakat

Täyte:
  • 2,5dl vettä
  • 6dl (rasvatonta) maitoa tai soijamaitoa
  • 2dl riisiä
  • n. 1tl suolaa
Kuori
  • 2dl kylmää vettä
  • 2rkl rypsiöljyä
  • n.5-6dl ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • muovikelmua taikinan kuivumisen estämiseksi
Lisäksi:
  • hieman öljyä tai sulatettua margariinia (1-2rkl)
  • 1dl maitoa
Valmista ensin riisipuuro täytteeksi. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito, ja anna kiehua hiljaa poristen n.40 min. välillä hämmentäen. Mausta suolalla kun puuro on valmista ja nosta sivuun jäähtymään.
Sillä aikaa kun puuro kypsyy voit aloitella kuoritaikinan tekoa. Sekoita kylmään veteen kaikki muut ainekset, taikinan pitää olla kiinteää ja jämäkkää. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25-30 palaseen. Pyörittele paloista pallot ja litistä hieman käsien välissä. Ripottele pinnalle jauhoja tarttumisen estämiseksi ja pinoa limittäin muovikelmun alle odottamaan. Kauli taikinalevyt soikeiksi tai pyöreiksi ohuiksi levyiksi jauhojen avulla. Pinoa uudelleen jauhojen avulla kelmun alle. Ota aina muuta levy kerrallaan esiin ja täytä riisipuurolla. N. reilu ruokalusikallinen täytettä jokaiseen. Rypytä sormien avulla, harjoittelu tekee tässä mestarin :P Laita piirakat jauhotetulle tai voidellulle uunipellille (ilman leivinpaperia) ja paista 275 asteessa 10-15min. Kasta piirakat heti paiston jälkeen öljy-maito-seokseen ja aseta laakealle vadille liinan alle jäähtymään. Nauti mieleisen päällysteen kera :)

1910470.jpg